Uiteraard begin ik mijn lijstje met mijn persoonlijke favoriet: Nebbiolo. Maar hier moet ik ook direct een kanttekening bij plaatsen. Nebbiolo is één van de oudste druiven die oorspronkelijk uit Italië komt maar je komt hem steeds vaker tegen in de ‘Nieuwe Wereld’. Bijvoorbeeld in Australië, Argentinië of de VS. Toch wordt zo ongeveer 90% nog altijd verbouwd in Italië, nog specifieker: in Piemonte.
Nebbiolo is de druif die gebruikt wordt voor Barolo en Barbaresco maar je komt hem ook tegen als Langhe Nebbiolo (Nebbiolo uit de Langhe in Piemonte). Het is een druif met weinig kleur maar veel tannine, zuur en alcohol waardoor het een stevige wijn is. Nebbiolo smaakt naar kersen, frambozen, rozen, leer en potpourri. Perfect voor in de winter bij het haardvuur!
Leuk weetje: Je komt Nebbiolo ook tegen in Valtellina, Lombardije onder de naam Chiavennasca en in Valle d’Aosta onder de naam Spanna. Hieronder nog drie tips voor heerlijke Nebbiolo’s.