In januari kwam de nieuwe jaargang Brunello di Montalcino weer op de markt en kenners zijn erover uit: 2016 is een fantastisch jaar! Hét jaar om te bewaren met perfecte tannine en structuur. Kortom: inslaan die hap. Maar 2016 was niet alleen voor de Brunello een goed jaar: voor heel Toscane. En Toscane heeft meer te bieden dan alleen Brunello di Montalcino. Zo ken je vast Chianti Classico en Vino Nobile di Montepulciano. Maar welke andere Toscaanse wijnsoorten zijn het proeven waard? In deze blog vertel ik je graag meer over verschillende Toscaanse wijnsoorten, hoe ze smaken en welke wijnhuizen je móet inslaan.
Witte Toscaanse wijnsoorten
Trebbiano
Ooit wel eens een heerlijk wit wijntje op een terras in Florence gedronken? Grote kans dat dit een Trebbiano was. De meest aangeplante witte druif van Italië vinden we namelijk terug in Toscane. Het is een lichte witte wijn met hoog zuur. De beste Trebbiano’s komen uit de DOC’s Montescudaio en Montecarlo. Maar omdat Trebbiano zelf niet heel veel aroma’s heeft, wordt het vaak geblend. Bijvoorbeeld met Vermentino.
Vermentino
Vermentino lijkt de toekomst te hebben in Toscane. De druif kan goed tegen extreme hitte en gedijt goed in een maritiem klimaat. Een voorbeeld van een goede Vermentino is de Grattamacco Bianco uit Bolgheri. De wijn heeft aroma’s van venkel en dennen met een ziltige afdronk. Heel wat steviger dus dan de Trebbiano druif en zeker een aanrader.
Vernaccia
Ooit wel eens in San Gimignano geweest? Dan ben vast ook bekend met Vernaccia di San Gimignano. Vernaccia heeft meer aroma en structuur dan Trebbiano maar blijft een vrij lichte witte wijn. Denk bij de Vernaccia aan florale aroma’s met een klein amandelbittertje op het eind. Heerlijk fris maar iets heel anders dan een dikke, houtgelagerde Chardonnay uit bijv. Californië. Wil je ooit een Vernaccia proeven? Probeer dan één van de volgende top wijnmakers: Mormoraia, Vincenzo Cesani, Giovanni Panizzi of Melini.
Rode Toscaanse wijnsoorten
Sangiovese
Wie Toscane zegt, zegt Sangiovese. Het is dé druif voor Chianti Classico, Vino Nobile die Montepulciano en Brunello di Montalcino. Hoog zuur en aromatisch maar vaak een tikkeltje boers. Zelf proef ik ook altijd een klein bittertje in de nasmaak maar daar heeft mijn vriend totaal geen last van. Probeer het vooral dus zelf een keer uit!
Chianti Classico kennen we vooral van de flessen in rieten mand die je veelal bij de pizzeria tegen kwam of in een studentenhuis als kaarsenstandaard. Dit klinkt alsof Chianti erg goedkoop is. Wat het vaak ook is, maar er zitten zeker goede huizen tussen die erg mooie wijnen maken. Denk bijvoorbeeld aan Isole e Olena, Antinori of Fontodi. Die zijn zeker de moeite waard!
Ben je na het drinken van een Chianti op zoek naar iets krachtigers? Ga dan zeker voor een Brunello di Montalcino. Ondanks zijn power blijft deze wijn elegant en aromatisch met smaken van rood en donker fruit. Zoals ik al zei in de inleiding is 2016 een erg goed jaar voor Brunello’s dus zorg dat je een ’16 in huis haalt. Van welk wijnhuis? Denk aan Gianni Brunelli, Biondi Santi, Col d’Orcia, Fuligni of Uccelliera. Brunello’s kun je zeker nog een tijdje laten liggen dus als je een ’16 in huis haalt, wacht dan nog even met het openen van de fles. Bewaar hem voor een speciale gelegenheid!
Super Tuscans
Ook zeer bekend uit Toscane: de Super Tuscans. Zo is bijvoorbeeld de Sassicaia één van de beroemdste wijnen ter wereld waar je flink voor in de buidel moet tasten. De Super Tuscans komen uit Bolgheri en worden gemaakt van Bordeaux blends (Cabernet Sauvignon – Merlot – Cabernet Franc). Omdat deze druiven officieel niet gebruikt mogen worden in Toscane, vallen de wijnen niet onder de DOCG-wetgeving en hebben ze de koosnaam Super Tuscans gekregen. En super zijn ze zeker! Deze wijnen doen naar mijn mening niet onder voor de echte Bordeaux wijnen. Op zoek naar goede Super Tuscans? Lees dan mijn blog over deze mooie wijnen.
Morellino di Scansano
Last but not least wil ik je ook graag vertellen over Morelinno di Scansano. Deze wijn wordt ook van Sangiovese gemaakt maar is vrij onbekend in Nederland. Toch is hij zeker de moeite waard. Mijn favoriet? De Riserva van Fattoria Le Pupille. Het is een heerlijk fruitige, soepele wijn die iets minder zuur is dan de Sangiovese die je gewend bent. Doordat het in het Scansano gebied wat warmer is, zijn de wijnen ook wat jammiger dan je gewend bent van Toscane.
Zoete Toscaanse wijnsoorten
Ken je die harde koekjes die je bij de Italiaan altijd bij de koffie krijgt? Dat zijn biscotti en die maak je, op geheel Toscaanse wijze, iets zachter door ze tijdens het dessert te dippen in de Vin Santo. Andersom werkt het ook, de koekjes verzachten de smaak van de intense Vin Santo ook. Vin Santo lijkt soms namelijk wel een kruising tussen whisky en wijn – het kan vrij kruidig zijn. Toch wordt het van witte druiven gemaakt.