Tijdens het Paasweekend dronk ik de witte wijn ‘Fior di Luna’ van wijnmaker Lvnae Bosoni uit Ligurië. Tijdens ons bezoek in 2021 hadden we hem cadeau gekregen toen we een bezoek brachten aan de wijnmakerij zelf. Maar wat bleek toen ik achterop het etiket keek? Dat de wijn gemaakt is van de druiven Vermentino, Greco en Albarola. De eerste twee ken ik wel, maar de druif Albarola is mij vrijwel onbekend. En omdat ik een echte wijnnerd ben, heb ik eens onderzocht waar de druif vandaan komt, waar hij groeit en hoe hij smaakt. Lees je mee?
Waar komt de Albarola druif vandaan?
De druif Albarola is een inheemse Italiaanse witte druif afkomstig uit de streek Ligurië, aan de kust bij Genua. Om nog preciezer te zijn: het Missano-gebied, in het binnenland bij de bekende Cinque Terre-streek, is (waarschijnlijk) de geboorteplaats van Albarola. Tegenwoordig kom je de druif ook wel tegen in Toscane onder de naam Erbarola of Erbarola Trebbiana. Niet te verwarren met de Trebbiano-druif, waarvan je er al genoeg hebt in Italië.
Hoe smaakt de Albarola druif?
Een wijn van 100 procent Albarola kom je weinig tegen. De druif wordt vaak geblend met andere druiven zoals Vermentino of Bosco waardoor er een heerlijke droge witte wijn ontstaat. Albarola geeft een wijn body en meer kracht door middel van het relatief hoge alcoholpercentage. Heel af en toe kom je ook Albarola’s tegen die op de Passito manier gemaakt zijn, dus met gedroogde druiven. Zelf heb ik deze nog nooit geproefd, maar mocht jij weten waar je dit kunt kopen, laat het me dan zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.
De Albarola-blend die ik dronk kwam uit het gebied Colli di Luni, maar hij wordt ook gebruikt in Cinque Terre-blends en in de Toscaanse Montescudaio. Het Missano-gebied is de enige ‘Grand Cru’ waar de druif groeit.
Qua smaak is het een frisse druif met mooi zuur en smaken van citroen, amandel en iets ziltigs. Je kunt je voorstellen dat je daar niet alleen heerlijk in de zon op het terras van kunt genieten, maar ook bij allerlei gerechten. Let wel op dat je een wijn met Albarola binnen een jaar na aankoop opdrinkt, want echt ouderen doet de druif helaas niet.
Tips voor wijnen met Albarola
Zelf dronk ik een Albarola-blend van Lunae Bosoni, en zij maken niet alleen een blend maar ook een 100 procent Albarola. Leuk om te proberen! Helaas kom je de druif verder niet veel tegen in Nederland. Mocht je de druif wel graag een keer willen proeven, hieronder twee tips van wijnen met Albarola die in Nederland te koop zijn.
Albarola · Lvnae Bosoni
Een 100 procent Albarola met smaken van wilde bloemen, citrus, iets kruidigs en een klein amandelbittertje. Heerlijk als aperitief, maar ook bij visgerechten en kruidige Aziatische gerechten.
Te koop: €28,95 bij Bosman Wijnkopers.
Fior di Luna · Lvnae Bosoni
Blend van Vermentino, Greco en Albarola. Volle maar frisse wijn met smaken van citroen, vlierbloesem, een amandelbittertje en iets ziltigs. Deze wijn is heerlijk om op zichzelf van te genieten maar bleek ook verrassend goed te combineren met pittige gerechten.
Te koop: €17,95 bij Bosman Wijnkopers.