Romantiek ten top: mooie natuur, glooiende heuvels, overal cipressen, wijngaarden en af en toe een prachtig middeleeuws dorpje – dat is de Chianti route. De wijnregio tussen Florence en Siena is prachtig om doorheen te rijden en om bij iedere stop te genieten van het uitzicht en een goed glas wijn. In deze blog vertel ik je dan ook graag meer over de Chianti route!
Tip: ben je op zoek naar tips voor een wijnreis naar Toscane? Lees dan mijn nieuwe blog ‘Op Wijnreis naar Toscane‘.
De Chianti route
Als je de Chianti route rijdt, kom je door een aantal prachtige middeleeuwse dorpjes waar je niet alleen kunt genieten van een stop in een dorpje, maar ook van de uitzichten onderweg. De route gaat origineel van Greve in Chianti naar Panzano, dan door naar Castellina in Chianti, Radda in Chianti en Gaiole in Chianti. Uiteraard kun je ervoor kiezen om zijweggetjes in te slaan en een andere route te nemen maar zorg ervoor dat je altijd deze dorpjes aandoet, dan weet je zeker dat je de échte Chianti route gereden hebt.
Chianti Classico
Op de Chianti route drink je voornamelijk Chianti Classico: dé rode wijn die al eeuwen gemaakt wordt van de Sangiovese druif in Chianti. Chianti moet voor minimaal 80% uit Sangiovese bestaan, de wijnmaker is vrij om voor <20% wijn van een andere druif toe te voegen. Vaak wordt hiervoor Merlot gebruikt waardoor je bij de vele wijnhuizen vaak ook wijnen van 100% Merlot tegenkomt die ook zeker de moeite waard zijn om te proeven.
Het symbool van de Chianti route: Il Gallo Nero
Chianti Classico herken je aan de flessen met het zwarte haantje: Il Gallo Nero. Maar waar komt dat haantje vandaan? In de middeleeuwen streden de republieken Siena en Florence om het Chiantigebied, dat precies tussen de twee steden in lag. Om de strijd voor eens en altijd uit te maken zou er bij zonsopgang, als de haan zou kraaien, uit beide steden een ruiter vertrekken. De plek waar de ruiters elkaar zouden tegenkomen, zou de nieuwe grens worden.
In Siena koos men voor een witte haan die werd vetgemest en in Florence koos men voor een zwarte haan die werd uitgehongerd en in een donkere stal werd gehouden. Toen de Florentijnen de zwarte haan op de dag van de strijd ‘s nachts al uit het hok haalden, begon de haan spontaan te kraaien waardoor de ruiter uit Florence mocht vertrekken – veel eerder dan zijn rivaal uit Sienna. In het ochtendgloren kwam de ruiter uit Sienna de Florentijnse ruiter al in Fonterutoli tegen waardoor een groot deel van de Chianti in één klap tot Florence behoorde. Sindsdien is de Gallo Nero hét symbool van de Chianti streek.
Tips in en rond de Chianti route
Uiteraard moet je zeker een stop maken in alle dorpjes die aan de Chianti route liggen, maar wat zijn nu écht de must sees? Deze som ik graag voor je op:
1. Enoteca Falorni
Enoteca Falorni is een enorme enoteca in Greve in Chianti waar je heel veel verschillende wijnen uit Toscane kunt proeven. Je koopt een kaart en tapt voor een klein prijsje allerlei verschillende wijnen in je glas. Van Chianti Classico tot Super Tuscans tot Vin Santo. Al het mooie dat Toscane te bieden heeft, vind je hier!
2. San Gimignano
San Gimignano is een klein middeleeuws, ommuurd stadje dat bekend staat om zijn veertien torens. Super leuk om doorheen te wandelen! Ook staat dit stadje bekend om de Vernacchia di San Gimignano – een heerlijke witte wijn. Laatst kreeg ik nog een tip van een collega: de beste ijssalon van Italië blijkt hier op het plein te zitten. Breng dus zeker een bezoekje aan Gelateria Dondoli voordat je doorrijdt!
3. Antinori nel Chianti Classico
Het is er immens maar zeker een een bezoekje waard: Antinori nel Chianti Classico. Antinori is één van de bekendste wijnhuizen uit Toscane en daarom is het zeker leuk om een bezoekje te brengen. Verwacht geen schattig Italiaans wijnboertje die je een lieflijk verhaaltje vertelt maar geniet van de bijzondere architectuur, de kunstwerken en het uitzicht. En uiteraard van een goed glas Antinori wijn.
4. La Cantinetta Di Rignana
Voor het avondeten kun je heel goed terecht bij La Cantinetta di Rignana – één van de favorieten van Onno Kleyn. Het is een restaurant / wijnhuis met prachtig uitzicht op de vallei van de Pesa. Geweldig uitzicht, heerlijk eten en fantastische wijn. Wat wil een mens nog meer?
5. Antica Macelleria Cecchini
Rijd het dorp Panzano in Chianti binnen en volg de rij, dan kom je zeker weten uit bij de slagerij van Dario Cecchini. De jonge Dario wilde eigenlijk dierenarts worden maar toen zijn vader tijdens zijn derde studiejaar overleed, moest Dario wel het stokje overnemen in de slagerij die al 8 generaties lang in handen van zijn familie was.
Respect voor het dier staat in zijn slagerij centraal en er gaat dan ook geen enkel deel van het dier verloren. Zijn lunch is beroemd – hij kookt zelf en serveert je (als je een plekje weet te bemachtigen) de meest uiteenlopende stukken vlees. Van neus tot staart wordt alles gegeten.
Een bezoekje aan Chianti is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek te brengen aan de beroemdste slager van Italië.
Op wijnreis naar Toscane
Ga je op reis naar Toscane en wil je naast de Chianti route nog meer wijngebieden bezoeken? Lees dan mijn blog Op wijnreis naar Toscane om al het moois wat Toscane te bieden heeft, te ontdekken!
Nog meer tips voor wijnreizen
Ga jij binnenkort op wijnreis? Lees dan ook één van mijn andere blogs: dit zijn de 5 mooiste dorpjes van Italië, Colli Euganei: de verborgen parel van Italië, De leukste plekjes van Valpolicella, Op wijnreis naar Piemonte.
Heb jij nog tips voor mij voor een geweldige wijnreis? Laat het me dan weten in een reactie hieronder!