Nu we Kerst en Oud & Nieuw 2020 niet naar Italië kunnen, zit er niks anders op dan Italië in huis halen. Er komt namelijk zoveel lekkers uit dit prachtige land: dat kunnen we uiteraard niet missen! Maar welke Italiaanse wijn kun je dan het beste combineren met welk eten? Vaak wordt als vuistregel ‘What grows together, goes together’ aangehouden. En dat is zeker in Italië het geval. Elke provincie heeft zijn eigen gerechtjes en eigen wijnen die niet alleen op zichzelf erg lekker zijn, maar zeker in combinatie. In deze blog neem ik je daarom graag mee naar vier verschillende provincies en hun heerlijkheden. Reis je met me mee?
Piemonte
Onze reis start uiteraard in Piemonte, mijn persoonlijke favoriet. In Piemonte drink je de heerlijkste rode wijnen (Barolo, Barbaresco en Barbera) maar uiteraard ook fantastische witte wijnen (Gavi en Arneis).
Als je door Piemonte heenrijdt, kom je overal hazelnootbomen tegen en deze noot smaakt dan ook heerlijk bij de wijnen uit Piemonte. Ook truffels en eekhoorntjesbrood komen uit Piemonte. Die kun je dus goed combineren met bijv. een Barolo of Barbaresco. Mijn persoonlijke favoriet? Een heerlijke rib-eye met Barolo. Het vet van het vlees gecombineerd met het zuur en de tannines van de wijn zorgen ervoor dat de wijn en spijs perfect met elkaar in balans is.
Toscane
Als ik aan Toscane denk, denk ik aan bourgondisch eten. Wild zwijn aan het spit, saucijzen en prachtige geroosterde groenten. Daarnaast komen er ook overheerlijke kazen uit Toscane zoals de Pecorino Romano: heerlijk bij een glaasje Chianti Classico of Brunello di Montalcino. Tip: wat ik persoonlijk ook een erg lekkere wijn uit Toscane vindt is Morellino di Scansano (bijv. de Riserva van Fattoria Le Pupille). Deze wijn wordt gemaakt van dezelfde druiven als Chianti en Brunello maar erg vol van smaak en iets minder zuur naar mijn mening. Zeker leuk om met de feestdagen te proberen als je graag van Italiaanse wijn houdt!
Puglia
In het Zuiden van Italië vind je vooral veel vis: Kabeljauw, sardientjes of ansjovis: you name it. Tijdens mijn reis in Puglia heb ik daar enorm van genoten, net als van de garnalen en octopus. En vergeet ook vooral de orecchiette niet! Deze pasta in de vorm van oortjes komt uit Puglia en wordt traditioneel met raapstelen gegeten. Heb je die niet op voorraad? Dan is het ook heerlijk met wild of saucijs en Burrata.
Deze gerechtjes kun je fantastisch combineren met de lekkere wijnen uit het Zuiden. Denk bijvoorbeeld aan een Greco, een Fiano, een Primitivo di Manduria of een Negroamaro. Deze witte en rode wijnen doen het altijd erg goed met de smaakmakers uit Puglia.
Veneto
De Veneto: een bekend vakantieoord voor vele Nederlanders die jaarlijks afreizen naar het Gardameer en/of Venetië. Het is er prachtig dus geef ze eens ongelijk! In de Veneto kom je net als in Puglia veel vis tegen maar ook een stukje gerookt buikspek of carpaccio is heerlijk bij de wijnen uit de Veneto.
Denk aan een heerlijke bloemige Soave, een fruitige Pinot Grigio of een kruidige Valpolicella. Uiteraard kun je bij je diner ook kiezen voor een prachtige Amarone maar pas wel op: sommige Amarones smaken erg zoet en zijn lastig te combineren met een hoofdgerecht. Proef daarom altijd de wijn even voor zodat je zeker weet dat het een goede wijn en spijs combinatie is.
Vergeet overigens niet het dessert: uit de Veneto komen ook een aantal zoete wijnen zoals bijvoorbeeld Recioto della Valpolicella. Deze smaakt super met tiramisu, semifreddo of panna cotta. Uiteraard smaakt een Moscato d’Asti uit Piemonte daar ook altijd goed bij!
Tips nodig?
Ben je op zoek naar tips voor je Kerstdiner? Of voor je Oud & Nieuw borrel? Stuur me dan even een berichtje, ik kan je altijd adviseren over de beste Italiaanse wijn en spijs combinaties.